« Back

Järveküla Kool ehitatakse kolmes hoone mahus ja kasulikuna kogukonnale

Järveküla Kooli hoone ehitakse kolmes omavahel ühenduses olevast osast, millest algklasside maja on ühekorruseline, koolimaja südameks olev aatrium koos söökla ja aulaga kahekorruseline ning põhikooli osa koos spordikompleksi, huvialakooli ja raamatukoguga on kolm korrust kõrge.

Abivallavanem Madis Sarik, kes on olnud projekteerimistööde eestvedaja, ütles, et Rae valla kõige uuem kool hakkab sarnanema põhjamaadele omase õppeasutusega ja seda nii ehitusstiililt kui ruumide liigenduselt. Alljärgnevalt saab ülevaate, millised hakkavad olema hoonete osad ning milliseks on planeeritud hoone väljanägemine.

Algklasside maja

Järveküla Kooli ehitamisel on väga oluliseks peetud seda, et algkooli majas saaksid õpilased paikneda oma koduklassi lähedal. Igale lennule on loodud oma üksus, mis koosneb garderoobist, kolmest koduklassist, sotsiaalse läbikäimise pinnast ning tualettidest. Selline maja-majas kontseptsioon loob intiimsema ja privaatsema keskkonna suures koolimajas ning aitab ka paremini koolieluga kohaneda. Algkooli majal on sissepääse kokku neli, 12 koduklassi, 2 keelteklassi, 1 väikeklass, õpetajate tuba, abiruum ning tualetid.

Aatrium

Peasissekäik hakkab olema hoone aatriumi osasse, kust pääseb edasi hoone nii algkooli kui põhikooli osadesse. Aatriumi fuajee taga asub söökla ja köök koos teenindavate ruumidega. Kahekorruselise aatriumi teisel korrusel hakkab asuma aula koos lava, riietusruumide ja helitehnika ruumiga.

Põhikooli osa

Kolmekorruselisse põhikooli osasse pääseb nii aatriumist kui hoone lõunakülje poolsest küljest. Esimesel korrusel asuvad 2 garderoobi, 7 ainekabinetti, 2 keelteklassi, muusikaklass, loodusõpetuse klass, poiste tööõpetuse ruumid, spordikompleks saali ja riietusruumidega ning abiruumid.

Teisele ja kolmandale korrusele pääseb nii liftist kui kahest trepist. Teisel korrusel asuvad 2 garderoobi, 8 ainekabinetti, tüdrukute kodundus- ja kokandusklass, füüsika-keemia klass, õpetajate tuba ning administratsiooni ruumid.

Kolmandal korrusel asuvad raamatukogu koos hoidlaga, keelteklass ning huvikooli kunstistuudio, muusika individuaalõppe- ning rühmaõppeklassid. Huvikooli osasse saab olema ka eraldi sissepääs väljast.

Spordikompleks

Kolmekorruselise hoone osa läänepoolsesse otsa on planeeritud ujulakompleks koos eraldi sissepääsu ja fuajeega. Ujulakompleksi teisele korrusele on planeeritud nii 300 m2 mitmeotstarbeline saal, kus on ruumi nii tantsutreeningute kui muude ruumi nõudvate huvitegevuste jaoks.  Selle juures hakkab asuma ka 150m2 jõusaal ning riietusruumid koos pesuruumidega.

Spordikompleksi juurde kuulub spordiväljak pallimängude ja kergejõustikualade harrastamiseks. Staadioni mõõdud on 38 x 60 ja selle ümber hakkab asuma tartaankattega jooksurada.  Sporditegemise võimaluste loomise juures peetakse oluliseks seda, et nii välisrajatisi kui siseruume saab kasutada samuti peale õppetöö tegevust ning seepärast on hoone kolmekorruselisse ossa mõeldud eraldi sissepääs spordikompleksi, kus asuvad sportlaste jaoks riietusruumid koos pesemisvõimaluste ja saunaruumidega.

Välisilmes annab tooni klaas

Projekti järgi hakkab hoone välisilme olema lakooniline ja vaoshoitud. Fassaadi ehituseks kasutatakse  veekindlat betooni, klaasi, kompaktlaminaadist välisviimistlusplaate ning perforeeritud metallplaadid. Hoone passiivseks jahutamiseks kasutatakse perforeeritud plekist päikesevarjestust.

Hoone suletud netopind on 11 967,2 m². Ehitisealuseks pinnaks on arvestatud 7015,5 m². Koolihoone maksimaalne kõrgus on 12,5 m.